• Slide Title

    Write your caption here

    Button
  • Slide Title

    Write your caption here

    Button
  • Slide Title

    Write your caption here

    Button
Titolato Castel Selva

TITOLATO CASTEL SELVA

WITH VERNACCIA AND CHARDONNAY GRAPES

Proveniente da una selezione a mano di uve provenineti dalle vigne Casale e Colombaia a San Gimignano, il vino Ab Vinèa Doni (dal latino: “Doni dalla Vigna”) è prodotto con uve di Vernaccia ed una piccola percentuale di Chardonnay. La fermentazione e l’affinamento si svolgono in piccoli carati di rovere Francese da 225l. per circa 4/5 mesi. Imbottigliato, completa l’affinamento per altri quattro mesi prima di lasciare la cantina. Il suo carattere è evidenziato dal lungo contatto con il rovere che ne esalta i profumi ed la morbidezza; vino elegante e di buona longevità.

Titolato Castel Selva

CLASSIFICATION: White wine DOCG

BLEND: 95% Vernaccia, 5% Chardonnay.

AREA OF GRAPE PRODUCTION: San Gimignano

VINIFICATION: Soft pressing and fermentation off the lees; cold temperature control of the fermenting must and the wine ready for detartarization and ageing.

WINE CONTAINERS FOR AGEING: Aged in French oak barrels and partly in the bottle.

HISTORY OF THE WINE: The first wine to obtain DOC in March 1966, produced for centuries in the town of San Gimignano. Mentioned by poets and famous winemakers, it almost disappeared from the wine cellars in the 1950s, 40,000 hectolitres are now produced and it is exported worldwide.

ORGANOLEPTIC PROPERTIES OF THE WINE:

Colour: straw yellow when young, tending towards golden yellow with ageing.

Aroma: slightly aromatic scent of fruit, of wild apple.

Flavour: intense, fruity, dry, clean and mellow.

Alcohol content: 11.50° - Total acidity: 5.80/6.00

ADVICE FROM THE PRODUCER: Although almost always drunk young, this wine ages well in the bottle; when stored in a suitable, cool place, Titolato Castel Selva will keep well for 4-5 years. Excellent as an aperitif. Recommended temperature 12° C.

Share by: